Sofralardan eksik olmayan, yemekte eksik olunca tadını kaçıran ve sıhhatsiz olmasına karşın kimilerinin yemeğe oturur oturmaz eline aldığı ‘tuz‘ yalnızca yemekler için değil. Tahminen de kimilerini birinci defa duyacağınız bu formüller, tuzun ne kadar faal bir eser olduğunu gösterecek. Mutfak dışında tuzu nerelerde görebiliriz?
Tuzun az bilinen çok yararlı kullanım alanları nereler?
1. Halı lekeleri
İnatçı kirlerin baş düşmanı tuz, halılar için de bir numara. Halıya vişne suyu dahil ne dökülürse dökülsün temizlemek için hazır bekliyor.
Soğuk suyla lekeli bölgeyi ovalayıp, üzerine tuz serpin. Bu formda 10 dakika bekletin. Böylelikle kirler kalkacak. Şayet kirler büsbütün çıkmadıysa yine ovalayın, silin ve halının kuruması için bekleyin.
2. Şömine temizliği
Şöminedeki küller, soğuk ve rüzgarlı havada saçılır. Küllerin dağılmasını önlemek için üzerine tuz serpin ve daha sonra elektrikli süpürge ile süpürme süreci gerçekleştirin. Büsbütün pırıl pırıl bir manzara elde edeceksiniz.
3. Süt lekesi
Süt, tencerenin tabanını yaktıysa tuz var. Tencerenin içine su ve tuz ekleyip bekletin.
Yanık lekelerinin kolay çıkması için tuzu kullanabilirsiniz.
4. Yapay çiçekler
Tozlanan yapay çiçeklerini poşete alın. Üzerine tuz dökün.
Tuzlu çiçekleri bekletin ve tozlardan tümüyle arındığını görün.
5. Ayakkabı kokusu
Karbonat ile yaygın olarak ayakkabı kokusu giderilse de karbonat olmayınca tuz da tercih ediliebilir.
Ayakkabının içine tuz döküp bir gece böylelikle bekletin. Daha sonra silkeleyip kuru bezle silin.
6. Vazolar
Uzun vazoları ve dar ağızlı şişeleri tuz yardımıyla temizleyin. Vazonun içine su ve tuz doldurun.
Ağız kısmını kapatarak sallayın. Saf su ile durulayıp, uzun fırça ile kurulama yapın.
7. Karınca
Evde ve ofiste karıncalar çoğaldıysa doğal ve zararsız olarak tuzu deneyin.
Karıncaların gezindiği alanlara tuz serpin, tuz olan yerlere karıncalar gelmez. Karıncaların gidebileceği bir alan varsa, tuzları bu tarafta serpmeye devam edebilirsiniz.
8. Haşlanmış yumurta
Yumurtaları haşlamadan evvel suyuna bir tutam tuz atın. Tuz atılan yumurta piştikten sonra kabuklarının kolay soyulması manasına geliyor.
9. Kesme tahtası temizliği
Kesme tahtası çok sık kullanılır ve çizilmeler olur. Tahtayı yıkadıktan sonra üzerine tuz serpin ve havlu ile kurulayın. Böylelikle kesme tahtasının ortalarındaki bakterilerden arınmış olacaksınız.
10. Peynir
Peynirlerin daha geç bozulması ve tadını muhafazası için peynir kabını tuzlu suyla silin. Böylelikle peynirlerinizi daha rahat bir biçimde kahvaltı sofranıza koyacaksınız.
11. Cilt parlaklığı
Balın içine tuz koyun. Beden peelingini bal ve tuzla yapabilirsiniz. Bu formda cildinizin parlamasını sağlayın. Tuzun. sertliğinden ötürü ovalama sürecini sert bir halde yapmamaya ihtimam gösterin, cildinizde yaralara yol açmayın.
12. Kireç lekeleri
Çaydanlıkta oluşan kireçler için bulaşık süngerine tuz serpin. Çaydanlığın tabanını tuzla ovalayın. Tuz kireçlerin çözünmesini sağlar. Kireç oluşumuna dur demek için çaydanlığın altında su kalmamasına da itina gösterin.