Amasya’da 2023 yılında 74 bin dekar alanda üretimi yapılan soğanın ekimi bu yıl 5 bin dekar aratarak 79 bin dekara yükseldi. Yaklaşık 430 bin ton rekolte gerçekleşti.
“BU SENE SOĞAN ÇOK. DEPOLAR DOLDU”
Türkiye’nin farklı bölgelerinde soğan üretiminin geçilmesiyle birlikte eser bolluğunun görüldüğünü belirten 40 yıllık soğan üreticisi Kemal Çelik, “Soğan tarlada 6 TL’den satılıyor. Bu sene eser çok. Evvelki yıllarda çok güzel para yaptığı için bütün çiftçiler soğana yöneldi” dedi. Hasat edilen eserleri rekolte çokluğu nedeniyle talep görmemesi üzerine çürümeden kış devrinde gereksinimin karşılanması için depolara çekildiğine değinen Çelik, “Çok soğan var. Depolar doldu. Tahminen önü açılıp ihracat olur niyetindeyiz. İhracat olmazsa yarısı çöpe sarfiyat. Planlı üretim olursa daha yeterli olur. Fazla gelince çöpe gidiyor. Az gelince de çok fiyat oluşuyor. Ucuz da olsa, ziyan da etsek, kar da etsek üreteceğiz. Bizim işimiz bu” diye konuştu.
PAZARDA 10 TL
Bu yıl 79 bin dekar alanda yaklaşık 430 bin ton üretimin olduğunu belirten Amasya Pazarcılar Derneği Başkanı Tolga Güven, “Pazarda orta uzunluk soğan şu an kilosu 10 TL’den satılıyor. Müşterilerimize kışlık soğanlarını şimdiden almalarını tavsiye ediyoruz. 3, 5 ay boyunca rahatlıkla tüketebilirler” biçiminde konuştu. Ürettiği küçük uzunluk soğanları pazarda kilosu 5 TL’den satan Abdullah Şahinkaya ise “Şifa deposu soğan her mutfağa, öğüne giriyor. Herkes kilo kilo alıp tüketsin” sözlerini kullandı.