Mutfakta sık yaptığımız yanlışlar besin güvenliğini tehlikeye atabiliyor.
ABD’de yapılan araştırmalara nazaran ülkede her yıl 48 milyon kişi kirli yiyecek ve içecekler nedeniyle hastalanıyor, yüzlerce kişi de hayatını kaybediyor.
Cornell Üniversitesi’nden Besin Bilimi Profesörü Robert Gravani, mutfakta hijyen açısından en tehlikeli 9 yanılgıyı paylaştı. İşte uzman isme nazaran mutfakta en sık yapılan ve sıhhati riske atan kusurlar:
1. Birinci kural: Ellerinizi yıkayın
Gravani, insanların genelde yemek pişirmeye başlamadan evvel ellerini yıkamayı ihmal ettiğini vurguluyor. Besin kirliliği kaynaklı hastalıkların çok yaygın olduğuna dikkat çeken uzmana nazaran, mutfakta birinci olarak en az 20 saniye sabunla elleri yıkamak besin güvenliğinin temel kuralı.
2. Çiğ et yıkanır mı?
Pişirmeden evvel çiğ eti yıkamak da çok sık yapılan bir yanılgı. Gravani, çiğ ette bol ölçüde bakteri olduğunu ancak bunların güzel formda pişirildiğinde yok olduğunu belirterek eti yıkamanın hiçbir faydası olmadığını, tersine su damlacıkları yoluyla bakterilerin mutfağa yayılabileceğini kaydediyor.
3. Zerzevat meyveleri çok güzel yıkayın
Gravani, çiğ etin tersine zerzevat ve meyvelerin çok düzgün yıkanması gerektiğine dikkat çekiyor. Sabun kullanılmaması gerektiğini kaydeden uzman, yıkandıktan sonra zerzevat meyvelerin güzelce kurulandıktan sonra pişirme sürecine geçilmesini tavsiye ediyor.
4. Pişirme aletleri değiştirilir mi?
Gravani’ye nazaran bilhassa çiğ et ve deniz eseri pişirirken baştan sona kadar birebir mutfak aletlerini kullanmak da tehlikeli olabilir. Pişirme esnasında kaşık ve öteki araçları değiştirmek ya da sık sık yıkamak bakteri kaynaklı zehirlenmelerin önüne geçebilir.
5. Çiğ besin pişirirken baharat kullanmak
Çiğ et yahut zerzevat keserken üzerine baharat koymak, baharat kutularına bakteri bulaşmasına ve mutfaktaki başka besinlerin bozulmasına yol açabilir. Buna tahlil baharatların bulunduğu kapları kullandıktan sonra her kezinde yıkamak.
6. Etin piştiğini nasıl anlarsınız?
Gravani, etin ya da deniz eserlerinin piştiğini göz kararıyla anlamanın gerçek olmadığını, etin renginin ve dokusunun piştiğini her vakit göstermediğini, mutfak termometresi kullanmanın çok faydalı olduğunu belirtiyor.
7. Pişmiş besinler ne vakit buzdolabına konur?
Gravani, pişmiş yiyecekleri uzun müddet dışarıda bekletmenin çok tehlikeli olabileceği ikazında bulunuyor. 2 saatten uzun müddet dışarıda bekletilen pişmiş yiyeceklerde süratle bakteri oluştuğunu söyleyen uzman, yiyeceklerin en fazla 2 saat içinde buzdolabına konmasını tavsiye ediyor.
Gravani ayrıyeten yiyecekleri porsiyonlara bölmenin de daha süratli soğumaları ve sık sık buzdolabından çıkarılıp geri konmamaları açısından değerli olduğunu vurguluyor.
8. Yiyecekler buzdolabında ne kadar bekletilir.
Gravani, buzdolabında bekleyen pişmiş yiyeceklerin de bozulabildiğini, bunun imaj ya da kokuyla anlaşılamadığını söylüyor. Uzmana nazaran 4 günden uzun mühlet buzdolabında kalan pişmiş yiyecekler çöpe atılmalı. Gravani buzdolabına konan yiyecekler üzerine tarih yazılmasını da tavsiye ediyor.
9. Kimi insanlarda besin intoleransı daha yüksek
Gravani, herkesin az pişmiş et ya da zerzevat ve günü geçmiş yiyeceklere o kadar toleransı olmadığına dikkat çekerek, midesi hassas ve hastalığa meyilli şahısların zehirleme riski yüksek besinlerden ve az pişmiş etten uzak durmasını tavsiye ediyor.
Gıda uzmanı, bilhassa 65 yaş üstü yetişkinler, 5 yaş altı çocuklar, gebe bayanlar ve bağışıklığı zayıf olanlar için besin hijyeni konusunda daha dikkatli olunması daveti yapıyor.